Lacul Lebedelor - Synopsis
http://my.operanb.ro/


Actul I

În gradina palatului, în timpul petrecerii oferite în cinstea aniversarii sale, printul Siegfried citeste cartea Lacul lebedelor. Regina mama îl roaga sa lase cartea deoparte si sa se distreze alaturi de invitatii sai.
Soseste Beno, prietenul din copilarie a lui Siegfried, împreuna cu doua tinere domnite care doresc sa se prezinte sarbatoritului. Beno, cu sarmul sau, reuseste sa-l atraga pe Siegfried în atmosfera de petrecere de la palat.
Regina mama si printul deschid balul cu un vals. Majordomul anunta sosirea unei tinere printese, pe care regina o prezinta întregii asistente, ca viitoarea sotie a lui Siegfried. Sosise momentul ca Printul sa preia conducerea regatului, motiv întemeiat pentru a-si alege sotia. Vizibil rusinat, acesta refuza propunerea mamei sale. Pretendenta si parintii acesteia pleaca ofensati de atitudinea printului, urmati de regina ce-si priveste dojenitor fiul neascultator. La lasarea serii, înaintea ultimelor urari, pentru a destinde atmosfera, Beno propune un nou dans.
Oaspetii parasesc palatul, iar Beno încearca sa-l convinga pe print sa mearga pentru a se distra în alta parte. Siegfried, trist fiind, prefera sa ramâna singur pentru a-si continua lectura cartii Lacul lebedelor. Subit învaluit în mrejele somnului, Siegfried patrunde în lumea viselor, unde realitatea se confunda cu fantezia.
Îl viseaza pe vrajitorul Deirfgeis, plasmuirea negativa a propriului ego. Acesta îl poarta pe Siegrfied pe tarâmul viselor, unde traiesc fetele transformate de el în lebede. Prin puterea ce o detine, Deirfgeis o aduce pe Odette printesa-lebada.
Siegfried se îndragosteste imediat de ea. La început speriata, Odette povesteste în cele din urma istoria vrajii facute de Deirfgeis ei si însotitoarelor ei. Seigfried îi declara dragostea lui sincera si eterna; tânara încearca sa-i explice ca numai un juramânt adevarat al unui barbat îndragostit, incapabil de a trada, va putea sa rupa vraja. În ciuda celor spuse de Odette, Seigfried nu ezita în a-i jura dragoste vesnica si o invita la petrecerea organizata de regina mama la palat. Odette îi spune ca nu va putea veni, datorita înfatisarii ei de lebada, dar îi promite ca va zbura deasupra palatului.
Printul, prins în dulcea iubire a Odettei, o asigura din nou de iubirea lui. Lebedele împreuna cu printesa lor îsi iau zborul, iar Deirfgeis redevine alter ego-ul lui Siegfried.

Actul II

Siegfried îsi continua calatoria în lumea viselor. La palat sosesc invitati din lumea întreaga. Sunt prezentate patru pretendente din Ungaria, Spania, Italia si Polonia. Toti participantii apar sub forma de pasari, Beno, prietenul lui Siegfried, fiind întruchipat de un papagal ce anima petrecerea. Dupa dansurile populare specifice fiecarei tari, printul valseaza cu fiecare pretendenta, dar gândurile sunt purtate catre iubita sa, Odette.
Regina îi cere sa aleaga dintre cele patru tinere, dar Seigfried refuza din nou sa asculte de sfatul mamei.
Dintr-o data, se aude sunetul trompetei, care anunta sosirea la palat a unui nou oaspete. Este Deirfgeis vrajitorul, care însoteste o printesa învesmântata în negru, pe nume Odile. Cu ajutorul magiei, aceasta pare a fi Odette.
Siegfried, înselat de imaginea tinerei, o prezinta curtenilor si mamei sale ca aleasa inimii lui. Ca prin vraja, oaspetii dispar; ramân doar Deirfgeis si regina-mama – care în visul printului apare sub forma unei bufnite rosii. Ei se lasa prinsi în vârtejul amorului si al seductiei, trupurile celor doi împletindu-se într-un dans senzual, pâna când reapar Seigfried si Odile care se pregatesc de fastuoasa ceremonie de încoronare.
În timpul pregatirilor pentru ceremonie, Deirfgeis demasca adevarata identitate a Odilei, aratând-o pe Odette care zbura disperata deasupra palatului.
Deirfgeis si Odile fug miseleste. Seigfried îsi da seama ca a încalcat promisiunea de iubire eterna declarata Odettei, condamnând-o astfel sa ramâna pe vecie sub vraja lui Deirfgeis.
Visul lui Siegrfried continua. Pe malul lacului, tinerele lebede asteapta cu nerabdare întoarcerea Odettei. Printesa lebada ajunge sfâsiata de durere si le povesteste despre tradarea lui Seigfried. Alaturi de Odette, lebedele îsi plâng destinul blestemat.
Deirfgeis, bucuros de izbânda sa, se întoarce la sarmanele lebede pentru a-si hrani orgoliul, terorizând sufletele osândite. Stie ca Seigfried urmeaza sa vina pentru a-si cere iertare si tocmai de aceea îl asteapta pentru a-i da lovitura de gratie.
Siegfried ajunge la locul unde se afla lebedele, în cautarea iubitei lui, ascunse de prietenele sale.
Îndurerat si cu inima sfâsiata de tristete, Seigfried cade la pamânt. Lebedele se pregatesc sa-si ia zborul, numai Odette nu poate sa se desprinda de iubitul ei. Îl iarta si hotaraste sa înfrunte alaturi de el destinul potrivnic.
Geniul malefic întruchipat de Deirfgeis provoaca o furtuna teribila pentru a-i omorî pe cei doi. În momentul în care soarta lor pare a fi hotarâta, fiind gata sa fie înghiti de valurile furioase, Seigfried se trezeste din vis, realizând ca totul a fost de fapt o plasmuire a propriei imaginatii si ca în continuare va trebui sa-si aleaga o sotie. (© copyright Opera Nationala Bucuresti)

- Lacul Lebedelor Cronici
(click to download it)Gheorghe Iancu